Wednesday, October 27, 2010

Bubur Pulut Hitam

wahhhh...lamanya tak hapdet blog ni...bz memanjang..kat opis bz, kat umah pon bz...mmm...masak pon jarang sekali...hahahah...mana dan je buat....layan la bubur ni...feveret mak saya nih...buat mesti abis punya...

BUBUR PULUT HITAM
Sumber : Myresipi

Bahan bahan:
  • 300 gm pulut hitam
  • 1 keping gula melaka
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan
  • sedikit garam
Cara cara:
  1. Rendam pulut hitam semalaman - saya rendam 4 jam sahaja
  2. Bersihkan pulut atau tapis hingga air kering
  3. Masukkan dlm periuk, masukkan air, lebihkan 2-3 inci dr pulut. Masak hingga kembang.
  4. Masukkan daun pandan
  5. Masukkan gula melaka dan gula. Ikut suka rasa manisnya.
  6. Setelah sebati, masukkan santan. Sentiasa kacau hingga mendidih dan pekat.
  7. Sedia dihidangkan.

Sedap...kalu nak best lagi, masukkan aiskrim atas bubur tu lagi la....walllah

* saya buat aiskrim batang guna bubur ni...masukkan dlm plasktik eskrem tu, ikat pastu masukkan dlm peti ais...dah keras, bolehla srottt...srottt.....