Wednesday, July 13, 2011

Mee Udang Sedap


Assalamualaikum.....
semalam saya berpuasa ganti...pastu En. W call tanya nak mkn apa berbuka...rasa mcm malas nak beli kat kedai...so decide nak masak je la...simple pun ok la...dlm hati nak masak mee bandung...round tgk blog kwn2 jumpa resipi mee udang yang sgt mudah dan menarik...saya pun try la...mmg betulll....sgtttttttttt sedap...saya guna resipi dari Kak Madiha...tapi saya dah edit skit ikut citarasa...terima kasih ye kak dan CT......En. W srh masukkan dlm list masakan yg akan diulang...saya panjangkan resipi kat sini yer....

MEE UDANG
Sumber 1 : CT Zaliedana (resipi utk 1-2 org) - klik link utk dptkan resipi asal
Sumber 2 : Kak MadiHaA (resipi utk 6-7 org) - klik link utk dptkan resipi asal
Diedit oleh : RossDeli

Bahan bahannya :
  • 1 peket kue teow - dibasuh dan ditoskan
  • 6 ekor udang saiz besar ~ dibasuh dan ditoskan
  • 3 cawan air ~ ini agak agak yer....
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili *
  • 1 sudu besar sos tomato *
  • 1 sudu serbuk pati ayam *
  • 1 sudu besar sos nampla @ sos ikan *
  • 1/4 kubis ~ dipotong kecil
  • 1 biji buah tomato
  • 1 sudu besar gula *
  • 1 sudu kecil garam * ~ ikut citarasa
  • minyak untuk menumis

Bahan Dikisar (A)
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar udang kering
  • air secukupnya

Bahan Dikisar (B)
  • 1 1/2 biji kentang ~ buang kulit dan direbus hingga empuk
  • 3 ekor udang segar tanpa kulit
  • air stok rebusan kentang secukupnya

Bahan tambahan
  • Telur rebus
  • Cili merah
  • Limau kasturi
  • Daun salad
  • Bawang goreng
  • Tauhu Goreng
  • Daun sup daun bawang
........ (saya letak hirisan tomato, tauge, bawang goreng dan daun sup daun bawang sahaja)

Cara cara menyediakan :
  1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan dikisar (A) serta cili kisar dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  2. Masukkan bahan dikisar (B) dan tambah 3 cawan air (ikut kepekatan dan banyaknya kuah yg kita mahu). Kacau rata dan biarkan seketika.
  3. Masukkan bahan bertanda (*) secukupnya dan biarkan mendidih.
  4. Akhir sekali masukkan udang dan sayur sayuran lain. Biar sebentar hingga sayur lembut. Rasakan kuah biar secukup rasa. Kacau sekejap dan padamkan api.
  5. Hidangkan mee bersama kuah serta bahan bahan tambahan mengikut citarasa sendiri.


**** bahan tambahan bole ditambah ikut citarasa....

Disyorkan agar mencuba sbb sgt sedappppppppppppp

Tuesday, July 5, 2011

Fruitty Jelly Pudding

Assalamualaikum.....

Panas panas ni sedapkan kalau dpt mkn puding mcm ni...
amik resipi dari umah kak nor secubit gara...
sedap...makasih ye kak....

FRUITTY JELLY PUDDING
Sumber : Kak Nor Secubit Garam

Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
  • 3gm serbuk agar2
  • 450ml air
  • 5 sudu besar gula
  • mangga, strawberi, kiwi ~ dipotong kiub
  • blueberi

Lapisan puding (bawah)
  • 5gm serbuk agar2
  • 500ml air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 7 sudu besar gula
  • 120ml puri strawberi ~ takde stok stroberi

Cara :
Lapisan berkaca (atas)
  1. Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
  2. Masak lagi hingga mendidih. Padamkan api. Ketepikan.

Lapisan puding (bawah)
  1. Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
  2. Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
  3. Bila adunan puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puri strawberi.

Utk membuat puding:
  1. Basahkan mould yg akan digunakan.
  2. Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan buah2an.
  3. Biarkan mengeras bahagian atasnya.
  4. Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
  5. Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
  6. Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.
  7. Hidangkan sejuk utk rasa yg lebih enak.

CUBA JGN TAK CUBAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!