Bahan - bahan :
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 ulas bawang merah – dihiris halus
5 batang cili padi - dihiris halus
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos ikan/nampla
2 sudu makan cili sos
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
¼ biji nanas – dipotong dadu
2 biji tomato - didadu
1/2 biji capsicum - di potong memanjang
1 biji bawang besar – di potong 8
Sedikit garam
Utk hiasan – daun ketumbar
Cara - caranya:
1. Ikan siakap dibersihkan, lumurkan dengan garam dan sedikit kunyit, kemudian digoreng hingga garing dalam minyak terendam.
2. Setelah agak garing, angkat dan toskan minyak. Letak di dalam pinggan.
3.Panaskan kuali, tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos ikan. Kacau sebentar. Kemudian, masukkan air.
4. Masukkan nenas, tomato, bawang besar dan cili padi. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Setelah mendidih, angkat dan tuang ke atas ikan siakap yang telah digoreng tadi. Taburkan daun ketumbar…
Jom kita buat lagi....
No comments:
Post a Comment