ROTI PARATHA
Sumber : KAK MADIHA diolah oleh ROSSDELI
Bahan bahannya:
- 2 cawan tepung gandum (jangan habiskan semua masa menguli.. ikut kelembutan doh) ekstra tepong diperlukan untuk mencanai doh
- 1 s/k serbuk cili
- 1/2 s/k jintan putih
- 3/4 s/k garam
- 1 s/b minyak masak
- 1 s/k marjerin
Cara Penyediaannya:
- Campurkan serbuk cili, garam masala, garam, serbuk jintan putih, daun ketumbar dan gaul sebati menggunakan tangan.
- Masukkan tepong sedikit demi sedikit sambil menguli. Sehingga cawan yang ke 2.. masukkan sikit demi sikit tepong hingga dapat doh yg kental. (Jangan habiskan terus tepong tadi).
- Masukkan minyak masak dan marjerin dan uli lagi hingga doh menjadi lembut.
- Lumurkan tangan dengan minyak & bahagikan doh kepada 10 bahagian (lebih kurang 78 - 80 gm setiap sebiji)
- Taburkan tepong ke atas papan pencanai. Sapukan tepong pada roller pin. Ambil seketul doh & taburkan/salutkan sikit tepong lalu canai nipis doh seperti membuat capati.
- Panaskan non stick pan, lengserkan sikit dengan minyak & masak paratha menggunakan api yang sederhana hingga kekuningan ke dua2 belah.
- Ulangi proses yang sama sehingga habis.
Sumber : KAK MADIHA diolah oleh ROSSDELI
Bahan bahannya:
- 2 tin tuna
- 2 biji kentang saiz sederhan besar ~ potong dadu
- 1 biji lobak merah ~ potong dadu
- 1 biji bawang besar ~ potong dadu
- 5 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 5 biji cili padi*
- 1 inci kunyit hidup*
- 2 batang serai ~ dititik
- 2 cawan air
- 1/2 cawan air asam jawa
- minyak masak secukupnya
- garam
- ½ s/k gula
Caranya:
- Tumbuk halus semua bahan2 bertanda *. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 tumbuk & serai hingga wangi. Masukkan air, air asam jawa, kentang & lobak merah. Biarkan merenih hingga kentang setengah empuk.
- Masukkan tuna. Hancurkan isi tuna. Masukkan garam, dan gula. Biarkan merenih hingga kuah agak pekat & kentang empuk sepenuhnya. Masukkan bawang besar. Kacau rata.
- Biarkan secukup rasa & bolehlah dihidangkan sebagai cicahan ataupun sebagai lauk nasi putih.
No comments:
Post a Comment