AYAM GORENG BEREMPAH
Sumber : Majalah Seri Dewi & Keluarga, Keluaran Sept 2006
Bahan bahannya:
* 1 ekor ayam - dipotong ikut saiz dan dibersihkan
* 150 gm serbuk kari daging ~ (lebih kurang 6 peket kecil biasa tu...)
* 50 gm serbuk cili ~ ( 2 peket kecil biasa...)
* 2 butir telur
* 100 gm tepung gandum
* 4 - 5 tangkai daun kari ~ (lagi banyak lagi sedap)
* garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
* 15 gm bawang merah ~ (3 ulas)
* 15 gm Bawang putih ~ (3 ulas)
* 15 gm halia ~ ( lebih kurang 1 - 1 1/2 inci)
* 5 batang serai
* 8 gm lengkuas ~ (1 inci)
Cara caranya:
1) Kisar bahan kisar. Kemudian, gaulkan bahan kisar bersama telur, serbuk kari daging, serbuk cili, tepung gandum, daun kari dan garam. Perapkan dengan ayam bersama bahan bahan ini selama 30 minit.
2) Setelah itu, bolehlah digoreng dalam minyak panas sehingga ayam masak.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment