Thursday, March 31, 2011

Mee Kicap

Salam...Fuhhh...apa Kabar semua...ehh ada ke yg baca blog saya ni...heheheheh...nway, semlm balik dr gym rasa mcm nak masak...so, selongkar tgk apa yg ada...ni lah hasilnya....mee kicap...tp bkn kicap sgt pun...sedap...mudahhh...dan menyelerakan....

MEE KICAP
Sumber Ilham : Che'iza Myresipi
Olahan : RossDeli

Bahan Bahan:
  • 150 gm sphagetti
Untuk Kuah :
  • 2 ulas bawang putih - diracik halus
  • 1 sb minyak masak
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk pati ayam (brand Maggi)
  • sedikit lada hitam kasar
  • 1 cawan air
  • 2 pokok kailan
  • 1/2 biji carrot
  • 1/4 biji kobis
  • 1/2 biji lada benggala
  • 2 biji cili padi - ditumbuk sikit
  • garam

Cara cara:
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan garing. Keluarkan bawang putih (jgn dibuang, nnt ditabur atas mee). Sekarang kita akan dpat minyak bawang putih.
  2. Dengan minyak tadi, tumis halia hingga naik bau dan masukkan ayam, fish cake, sos tiram, kicap pekat, kicap manis dan air. Biar hingga ayam masak.
  3. Masukkan sayur sayuran, lada hitam, pati ayam dan garam. Biar hingga kuah pekat.
  4. Tutup api. Cara menghidangkan...letakkan sphagetti dalam pinggan dan tuangkan kuah di atasnya.....Taburkan bawang putih goreng tadi bersama bawang goreng...
P/S : ikut resipi asal ada sup tp saya tak buat sbb tak sempat...maybe next time...tp mmg sedap mee ni....

No comments:

Post a Comment