Assalamualaikum....
Teringinnnnnnnnn nak mkn apple crumble ni...apala rasa dia sebenarnya....lg pulak nak abiskan stok buah epal yg dah 2 bulan dlm peti ais...muahahhah...amik resipi dr Kak Hana tapi saya ada edit skit sbb masa buat crumble tu lembik sgt so tmbh tepung byk skit...If nak version Kak Hana boleh tgk SINI .....terima kasih yer sy panjangkan resipi ke sini....
Sumber : KAK HANA
Bahan-bahan :
Utk Crumble *loyang 18cm
- 150g tepung gandum
- 40g gula
- 80g butter sejuk dr peti ais
- sedikit garam
- 3 biji epal - kupas dan potong dadu
- 2 sudu mkn gula perang
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
- Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
- Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
- Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
- Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
- Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.
NOTA KAKIKU ~> sgt la sedapnya...kulit dia tu rangup sgtttttttttt!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment