Wednesday, September 18, 2013

Ikan Bakar Cicah Air Asam




  • 5 ekor ikan kembong
  • daun pisang secukupnya
  • aluminium foil
  • 1 batang serai - dititk
  • 1 sudu besar kicap manis
  • air asam jawa
  • garam
  • gula

Bahan Kisar
  • 10 biji cili merah
  • 5 biji cili kering
  • 6 batang serai
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih

Cara penyediaan :
  1. Bersihkan ikan, kemudian dikelar. Lumurkan dengan garam dan asam jawa (utk kurangkan hanyir). Bersih dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.
  3. Masukkan serai yang dititik, kicap, air asam jawa, garam dan gula. Kacau sebati. Biarkan hingga kering seperti sambal tumis.
  4. Ambil aluminium foil, letakkan daun pisang dan letakkan sesudu sambal yang ditumis tadi. Kemudian, letakkan ikan di atas sambal, letak lagi sambal dia tas ikan. Balut ikan tadi kemas kemas. 
  5. Ambil garfu, cucuk cucukkan aluminium foil untuk buat lubang kecil.
  6. Bakar ikan tadi dalam oven dgn suhu 190"c selama 20 minit atau hingga ikan masak.
  7. Boleh dimakan dgn nasi putih dan cicah air asam.

RESIPI AIR ASAM


  • 3 biji cili merah
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji tomato
  • Air asam jawa
  • Sedikit kerisik
Caranya :

Cili merah, bawang besar dan tomato dihiris halus. Masukkan air asam jawa dan kerisik. Gaul sebati.


No comments:

Post a Comment