- 5 ekor ikan kembong
- daun pisang secukupnya
- aluminium foil
- 1 batang serai - dititk
- 1 sudu besar kicap manis
- air asam jawa
- garam
- gula
Bahan Kisar
- 10 biji cili merah
- 5 biji cili kering
- 6 batang serai
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
Cara penyediaan :
- Bersihkan ikan, kemudian dikelar. Lumurkan dengan garam dan asam jawa (utk kurangkan hanyir). Bersih dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan serai yang dititik, kicap, air asam jawa, garam dan gula. Kacau sebati. Biarkan hingga kering seperti sambal tumis.
- Ambil aluminium foil, letakkan daun pisang dan letakkan sesudu sambal yang ditumis tadi. Kemudian, letakkan ikan di atas sambal, letak lagi sambal dia tas ikan. Balut ikan tadi kemas kemas.
- Ambil garfu, cucuk cucukkan aluminium foil untuk buat lubang kecil.
- Bakar ikan tadi dalam oven dgn suhu 190"c selama 20 minit atau hingga ikan masak.
- Boleh dimakan dgn nasi putih dan cicah air asam.
RESIPI AIR ASAM
- 3 biji cili merah
- 1 biji bawang besar
- 1 biji tomato
- Air asam jawa
- Sedikit kerisik
Caranya :
Cili merah, bawang besar dan tomato dihiris halus. Masukkan air asam jawa dan kerisik. Gaul sebati.
No comments:
Post a Comment