Monday, September 20, 2010

White Chocolate Fruit Tart

Salam 11 Syawal utk semua bloggers...amacam...terliur tak tgk tart daku nih...pestime buat ni...mmg best..wajib buat lagi....saya buat tart ni utk dimakan di pagi raya, maklumla, saya bukan buat kuih pun. Orang lain sibuk buat kuih saya buat tart, lain dr yg lain kan...hahahhah...tgk la..siap letak skit2 takut org amik byk...hahahha kedek tull....

ni baru letak kat dalam bekas nak bwk ke rumah Jalan 4/7...dapat la dlm 80 bijik...

Close up skit...tu dia....
meh la layan resipi kat bawah ni...amik dari TTM MELBEN...mntk halal yer...tp saya dah olah skit, maaf yer...awak mmg best sebest tart ni...hehheeh

WHITE CHOCOLATE FRUIT TART

Doh Shortcrust Manis

Bahan bahan :
  • 400 gm tepung gandum ~ diayak
  • 100 gm badam kisar
  • 125 gm gula icing ~ diayak
  • 250 gm butter ~ dipotong kiub kecil
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara caranya :
  1. Campurkan tepung gandum, badam kisar, gula icing dan butter. Ramas semuanya hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Ramas lagi hingga sebati.
  3. Bulatkan doh dan bungkus dgn cling wrap. Simpan dalam fridge sekurang kurangnya 1 jam.
  4. Setelah 1 jam, griskan acuan dgn sedikit mentega.
  5. Panaskan oven kpd 180'C.
  6. Ambil sedikit doh, bulatkan menjadi doh kecil.
  7. Tekankan doh kecil ke dalam acuan tart dgn ibu jari. Ratakan bahagian dalam dahulu. Kemudian, tekan dan ratakan bahagian doh tepi berlekuk. Buang lebihan doh ditepi.
  8. Susunkan acuan dalam dulang pembakar. Cucuk cucukkan tart dgn garfu. Masukkan dalam oven. Bakar lebih kurang 10 - 12 minit atau hingga kuning keemasan.
  9. Ulangi proses hingga habis.
  10. Boleh terus digunakan atau disimpan dalam bekas kedap udara.

Filing

Bahan bahannya :
  • 1 peket (10 ounce) coklat cip putih atau vanilla cip ~ cairkan
  • 1/4 cawan whipped cream
  • 1 peket (8 ounce) cream cheese ~ lembutkan
  • Buah buahan - anggur, kiwi, strawberi

Glaze
  • 3 sudu makan gula
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 sudu makan jus lemon

Caranya :
  1. Dalam mangkuk kecil, pukul coklat cip yg sdh cair dan whipped cream. Campurkan cream cheese. Pukul lagi hingga lembut.
  2. Masukkan dalam piping bag, dan paipkan ke dalam tart shell yg sdh dibuat tadi.
  3. Sejukkan atau chillkan dlm peti sejuk lebih kurang 30 min - 1 jam.
  4. Potong kecil buah buahan dan susunkan ke atas campuran cream cheese tadi.
  5. Sapukan buah buahan dgn glaze tadi.
  6. Sedia dihidangkan.

Untuk Glaze
  • Dalam saucepan kecil, campurkan gula dan tepung jagung. Kacau rata. Masukkan jus lemon tadi dan kacau lagi hingga lembut. Masak hingga cair. Sejukkan.


* sgt sedap dan wajib buat lagi....











No comments:

Post a Comment