Monday, February 14, 2011

Roti Poket Dengan Inti Ayam Teriyaki


Salam Maulidur Rasul...semua cuti kan...maka bolehla masak2 utk keluarga kan....ni resipi dinner mlm tadi..ramai dah sifu2 yg buat ni...tak tersenarai saya dibuatnya...alhamdulillah, saya pun berjaya jgk buatnya....filingnya saya letak ayam teriyaki...aslnya just nak buat mcm sandwich...ni gara2 teringat sandwich teriyaki yg saya mkn kat Singapore Disember lps...terus buat utk Roti Poket ni...resipi kat bwh yer...


AYAM TERIYAKI
Sumber Asal : Japanesefood.com
C & P dari : FP Kak Rinnchan

Bahan-bahan:
  • 5 potong dada ayam atau peha ayam
  • 3 tbsp madu
  • 4 tbsp kicap manis
  • 1 tbsp gula
  • 3 inci halia, diparut
  • 3 biji bawang putih, diparut
  • 1 tsp garam halus

Cara-cara:
  1. Gaul semua bahan dan perap lebih kurang sejam di dalam petisejuk.
  2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam. - saya hanya panaskan oven ke 200'C dan bakar ayam tu dalam 40 min.
  3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.

ROTI POKET

Sumber : Resipi.net
  • 1o keping roti
  • sedikit tepung gandum
  • sedikit breadcrumb
  • 1 biji telur
  • salad
  • sos cili
  • mayonis

Cara penyediaannya:

  1. Tindan/lapiskan 2 keping roti. Gelekkan hingga nipis.
  2. Tekan roti dgn gelas atau acuan yg bulat.
  3. Celupkan dlm telur, lumurkan dgn tepung gandum, celupkan semula dlm telur dan ratakan dgn breadcrumb.
  4. Goreng dlm minyak yg banyak hingga kuning.
  5. Potong 2 roti tadi, letak salad, masukkan inti ayam teriyaki (atau apa shj inti), dan paipkan sos cili dan mayonis.
  6. Siap!!!!!!!

mmm...ternganga roti poket saya ni...mmg sedap dan senang nak membuatnya....pd yg berdiet pun bole jugak...

No comments:

Post a Comment