Tuesday, August 9, 2011

Laksam - Ramadhan 7


Assalamualaikum...
dah 7 ari kita berpuasa...semoga diberkati dan dilimpahi rahmatNya...En. W asik dok kata teringin nak mkn laksam...google resipi dapat la satu yg rasanya sgt mudah...mmg mudah pun...buat byk jugak...bole dimkn utk satu family...semua bagi saya 5 bintang!!!!!!!!!!...hehheheh....terima kasih pada penyumbang resipi....


LAKSAM
Sumber : Kak Yani@Myresipi

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
Bahan bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tu
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula

Bahan Bahan Ulam - semua dipotong halus
  • timun
  • kcg panjang
  • taugeh
  • daun kesum

Sambal cili
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

No comments:

Post a Comment