Assalamualaikum...
dah 7 ari kita berpuasa...semoga diberkati dan dilimpahi rahmatNya...En. W asik dok kata teringin nak mkn laksam...google resipi dapat la satu yg rasanya sgt mudah...mmg mudah pun...buat byk jugak...bole dimkn utk satu family...semua bagi saya 5 bintang!!!!!!!!!!...hehheheh....terima kasih pada penyumbang resipi....
dah 7 ari kita berpuasa...semoga diberkati dan dilimpahi rahmatNya...En. W asik dok kata teringin nak mkn laksam...google resipi dapat la satu yg rasanya sgt mudah...mmg mudah pun...buat byk jugak...bole dimkn utk satu family...semua bagi saya 5 bintang!!!!!!!!!!...hehheheh....terima kasih pada penyumbang resipi....
LAKSAM
Sumber : Kak Yani@Myresipi
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tu
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
Bahan Bahan Ulam - semua dipotong halus
- timun
- kcg panjang
- taugeh
- daun kesum
Sambal cili
- cili merah
- belacan
- garam
- limau
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment