Tuesday, November 15, 2011

Mee Hailam Menyengat

Assalamualaikum...mari mkn mee hailam...resipi ni mudah dan sedap...tak rugi mencuba...terima kasih kepada penyumbang resipi dan terima kasih jugak kepada Kak Azlita yer...izinkan saya majukan resipi ni ya....

MEE HAILAM MENYENGAT

  • Daging - Di hiris nipis dan di cuci bersih
Ita cadangkan menggunakan daging batang pinang supaya kita tak perlu merebus....Jika menggunakan daging biasa rebus dahulu daging hingga empuk air rebusan jangan di buang kita gunakan untuk menambahkan, dan memaniskan kuah.

  • 10 ekor udang sederhana besar - dibuang kepala dan separuh kulit di badannya
  • 1 labu bawang besar - di cincang halus
  • 2 ulas bawang kecil - di cincang halus
  • 2 ulas bawang putih - di cincang halus yang ni ita tambah
  • 1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar , kalau nak pedas tambahlah lagi
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkan kuah
  • sedikit bunga kobis
  • sedikit sawi
  • lobak - dihiris
  • 2 mangkuk air - kalau daging direbus dahulu gunakan air rebusan daging
  • Garam - secukup rasa

Bahan yang di makan bersama
Mee kuning kasar secukupnya
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Cili jeruk - jika suka

Cara penyediaannya....
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
  2. Masukkan daging dan masukkan air dan biar daging empuk.
  3. Kalau air kurang, tambahkan air lagi .
  4. Masukkan lada hitam, sos tiram, dan kicap.
  5. Biar mendidih sekejap
  6. Masukkan udang
  7. Masukkan sayur dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
  8. Bila sudah agak pekat, tutup apinya.
  9. Kuah sedia dihidangkan bersama bahan-bahan hiasan yang lain.


No comments:

Post a Comment