Wednesday, September 21, 2011

Fruit Tartlet


Assalamualaikum....

rasa macam nak buat tartlet pulak sbb dah lama tak makan....fuhh...kali ni try amik resipi dough kat TTM ...mmg lain skit rasa tart shell dia ni....filing kali ni saya guna filing custard...saje nak try...mmm, mmg sedap...letak pulak buah buah segar tu...wallaweiii....lemak pun apa lagi...mencanak la...hehheheh

FRUIT TARLET
Sumber CNP : TOPSYTURVYMUM


Bahan bahan:


  • 400gm plain flour - diayak
  • 100gm ground almond
  • 125gm icing sugar - diayak
  • 250gm butter - dipotong kiub kecil2 supaya senang diramas
  • 1 'B' egg - dipukul skit aje
  • 1 sk vanilla essence

Cara caranya:
  1. Campurkan tepung, almond, gula dan butter. Ramas kesemuanya hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan essence. Ramas lagi bagi sebati.
  3. Bulatkan doh dan bungkus dengan cling wrap. Simpan dalam fridge sekurang2nya sejam.
  4. Selepas sejam atau beberapa jam...bila ready nak buat shell....grease mould dengan butter.
  5. Preheat oven 180 C.
  6. Ambik sedikit doh dan bulatkan jadi doh kecil. Berat dalam 16 -18gm tiap satu.
  7. Tekankan ke dalam tart mould dengan kedua2 ibu jari. Ratakan bahagian dalam dulu. Then baru tekan dan ratakan doh yg terkeluar kat bahagian yg berlekuk tu. Jangan nipiskan sgt kat lekuk2. Nanti tak cantik.
  8. Buat dalam 10 biji, cucuk sikit kat dlm tart2 dgn garfu. Pastu susun dalam baking tray dan boleh masuk dalam oven. Masak untuk 12 minit atau golden brown.
  9. Sementara tunggu tart masak boleh tekan lagi doh dalam mould2 yg ada. Ulang process hingga habis.
  10. Bila tart masak, sejukkan atas redai dan keluarkan dari mould.
  11. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas kedap udara.

RESIPI FILING CUSTARD
Sumber CNP : MAMA FAMI

Bahan-bahan:
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung ~ saya guna tepung jagung
  • 8 sudu besar gula ~ saya guna 6 sudu jer
  • 2 cawan (500 ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar mentega

Cara penyediaannya :
  1. Campurkan tepung gandum, tepung kastad/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
  2. Masukkan telur dan kacau rata.
  3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan.
  4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul
  5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.

Pernah dah buat dulu kat SINI tp dulu filing dia cream cheese....


sila lap air liur anda!!!!!!!

No comments:

Post a Comment