Tuesday, April 27, 2010

Bihun Bandung



Ini adalah bihun sempoi saja, tp mak saya yg panggil sbg Bihun Bandung sbb ada dimasukkan telur...resipi sendiri yer, mudah saja...main campak saja...

Bihun Bandung
Sumber : Sendiri

Untuk Kuah
*1 sudu minyak masak
*4 sudu sos cili
*4 sudu sos tomato
*2 sudu sos tiram
*1 ulas bawang putih - dihiris
*1 ulas bawang merah - dihiris
*garam & gula
*air secukupnya
*sebiji telur
*bihun/kue teow/mee

Sayur sayuran....saya masukkan carrot, putik jagung, kobis, kobis bunya, tomato

Cara caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih & bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram...kacau...setlah agak pekat, masukkan air.Tunggu hingga mendidih.Perasakan dgn gula dan garam.
3. Kemudian, masukkan segala sayur sayuran, tggu hingga agak lembut, pecahkan telur.
4. Sediakan bihun/mee/kue teow, tuang kuah td di atasnya..siap boleh dinikmati...

No comments:

Post a Comment