Monday, April 19, 2010

Laksa Asam


Ini mmg kegemaran saya ni...laksa...yummy...kalau mkn ni berpinggan boleh habis tp ada satu syarat la...saya mkn yg mak saya buat sahaja atau resipi mak saya sbb ntah la...ada kelainannya...maklum la air tgn ibu kan....Lagi satu, laksa asam yg mak saya buat, dia akan masukkan beberapa potongan kecik nenas dlm kuah laksa tu,lagi satu, laksa ni mmg tak letak belacan...tu yg kick kot...heheheheh....ntah la...tp mmg mabeles....

Laksa Asam/Laksa Penang
Resipi Mak

  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu(jika mahu)
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
  • 1/2 biji nanas dibuang empulur - hiris nipis
  • Daun salad - dihiris halus
  • Cili merah - dihiris
Bahan-bahan untuk kuah:-
  • *4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
  • Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment