Assalamualaikum.....
semalam saya berpuasa ganti...pastu En. W call tanya nak mkn apa berbuka...rasa mcm malas nak beli kat kedai...so decide nak masak je la...simple pun ok la...dlm hati nak masak mee bandung...round tgk blog kwn2 jumpa resipi mee udang yang sgt mudah dan menarik...saya pun try la...mmg betulll....sgtttttttttt sedap...saya guna resipi dari Kak Madiha...tapi saya dah edit skit ikut citarasa...terima kasih ye kak dan CT......En. W srh masukkan dlm list masakan yg akan diulang...saya panjangkan resipi kat sini yer....
semalam saya berpuasa ganti...pastu En. W call tanya nak mkn apa berbuka...rasa mcm malas nak beli kat kedai...so decide nak masak je la...simple pun ok la...dlm hati nak masak mee bandung...round tgk blog kwn2 jumpa resipi mee udang yang sgt mudah dan menarik...saya pun try la...mmg betulll....sgtttttttttt sedap...saya guna resipi dari Kak Madiha...tapi saya dah edit skit ikut citarasa...terima kasih ye kak dan CT......En. W srh masukkan dlm list masakan yg akan diulang...saya panjangkan resipi kat sini yer....
MEE UDANG
Sumber 1 : CT Zaliedana (resipi utk 1-2 org) - klik link utk dptkan resipi asal
Sumber 2 : Kak MadiHaA (resipi utk 6-7 org) - klik link utk dptkan resipi asal
Diedit oleh : RossDeli
Bahan bahannya :
- 1 peket kue teow - dibasuh dan ditoskan
- 6 ekor udang saiz besar ~ dibasuh dan ditoskan
- 3 cawan air ~ ini agak agak yer....
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar sos cili *
- 1 sudu besar sos tomato *
- 1 sudu serbuk pati ayam *
- 1 sudu besar sos nampla @ sos ikan *
- 1/4 kubis ~ dipotong kecil
- 1 biji buah tomato
- 1 sudu besar gula *
- 1 sudu kecil garam * ~ ikut citarasa
- minyak untuk menumis
Bahan Dikisar (A)
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar udang kering
- air secukupnya
Bahan Dikisar (B)
- 1 1/2 biji kentang ~ buang kulit dan direbus hingga empuk
- 3 ekor udang segar tanpa kulit
- air stok rebusan kentang secukupnya
Bahan tambahan
- Telur rebus
- Cili merah
- Limau kasturi
- Daun salad
- Bawang goreng
- Tauhu Goreng
- Daun sup daun bawang
........ (saya letak hirisan tomato, tauge, bawang goreng dan daun sup daun bawang sahaja)
Cara cara menyediakan :
- Panaskan minyak lalu tumiskan bahan dikisar (A) serta cili kisar dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan bahan dikisar (B) dan tambah 3 cawan air (ikut kepekatan dan banyaknya kuah yg kita mahu). Kacau rata dan biarkan seketika.
- Masukkan bahan bertanda (*) secukupnya dan biarkan mendidih.
- Akhir sekali masukkan udang dan sayur sayuran lain. Biar sebentar hingga sayur lembut. Rasakan kuah biar secukup rasa. Kacau sekejap dan padamkan api.
- Hidangkan mee bersama kuah serta bahan bahan tambahan mengikut citarasa sendiri.
Disyorkan agar mencuba sbb sgt sedappppppppppppp
No comments:
Post a Comment