Tuesday, June 8, 2010

Sambal Ikan Tenggiri

mari menyambal..hahhaha..saya dah nak balik kg 10hb ni, maka masak pun ikut apa balance yg ada dlm peti ais saja....semua mudah2 dan main campak2 sajer...sambal ni boleh ditukar kpd apa jua pun, bkn terhad ikan saja, kdg2 saya guna utk sotong, ayam dan udang jugak, pelbagaikan...hehheehehh....

Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri ~ bersihkan, lumur dgn sedikit garam dan kunyit
3 ulas bawang putih ~ dikisar
2 ulas bawang merah ~ dikisar
1/2 inci halia ~ dikisar
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong dadu
2 sudu @ lebih cili kisar
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak, goreng ikan td. Setelah agak kekuningan, angkat dan toskan minyak. Ketepikan.

Untuk penyediaan sambal :-
1. Panaskan kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan cili dan tomato. Masa sehingga terbit minyak.
3. Masukkan sedikit air. Biar agak pekat, dan masukkan ikan. Tutup kuali dan biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan pula bawang besar yang dipotong bulat. Gaul rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, tambahkan dengan sedikit air asam jawa.
5. Setelah bawang agak layu, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment