Wednesday, June 2, 2010

Karipap Kentang

Salam di bulan June...dibuka dgn resipi karipap ni...hohohoho...org lain dah berjuta buat ni tp saya baru nak buat...takpela kan, janji cuba, ye dak???heheheheh...ada yg panggil ni epok2...ada yg panggil karipap...apa pun namanya janji masuk mulut sama jer...saya buat sikit je dr resipi sebenar sbb nak abiskan tepung yg dah nmpk mcm lain jer...hohohho harap2 tak sakit perut la sapa2 yg makan...kuikuikui...saya olah juga resipi ni...ok, layan resipi ni...

KARIPAP
Sumber : http://nisnim.blogspot.com

Intinya
* 1 kilo ubi kentang (dipotong dadu)- guna 4 bijik jer...
* 2 peket rempah kari daging (adabi)- guna 1 1/2 sudu sajer...
* 1 cawan ayam atau udang atau daging (yang dihiris nipis atau dicincang halus)
* 6 ulas bawang merah}
* 2 ulas bawang putih } ditumbuk
* 1 inci halia}
* 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
* Daun sup dan daun bawang (dihiris)
* Garam dan pak aji secukup rasa - guna garam saja, aji mmg tak penah guna...
* Minyak untuk menumis

Cara-caranya
1) Tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari, kacau hingga pecah minyak pastu masukkan ayam/daging/udang.
2) Masukkanlah kentang tambahkan air acap-acap dengan kentang.
3) Kemudian, kecilkan api masukkanlah garam. jangan lupa pula kacau kentang tu kang hangit pulak kang.
4) Bila agak-agak nak kering dan kentang dah empuk masukkan bawang dan rasalah garamnya.

Kulitnya
1/2 kilo tepung - saya guna dalam 200gm
3/4 cawan minyak masak (panaskan) - guna air sejuk
Air garam (agak-agak)

Cara-caranya:-
1) Masukkan tepung dalam besen, kemudian tuangkan minyak panas sedikit demi sedikit sambil digaul dengan tangan (hati-hati jangan sampai terlecur tangan).
2) Setelah tepung dan minyak digaul mesra masukkan pula air garam sedikit demi sedikit, uli hingga sebati jangan sampai doh terlembik agak-agak cantik dan sedap diuli oleh tangan.
3) Canaikan doh tadi dan terapkanlah.
4) Isikan inti dan kelimlah tepi nya biar nampak cantik.
5) Pastu goreng. Kalau nak simpan, goreng sebentar saja, dlm 1 minit, kemudian, angkat, masukkan dlm tupperware kedap, frozenkan.

No comments:

Post a Comment