Wednesday, September 21, 2011

STRUDELS SARDIN


salam...ari sabtu lps ada jiran dekat umah mak buat makan makan...byk makanannya...antaranya mee kari, pasembor, kek coklat, banana gulung dan apple strudels...En. W mkn byk la sbb semua tu feveret dia....balik umah dia bisik2 epal strudels tu sedap katanya...dia srh sy buat...hmmm...ok je tp epal pulak takde...so, saya gantikan intinya kpd sardin...wallllaaaa....sedap weiiiiii.....

STRUDELS SARDIN
Sumber : ROSSDELI

DOH PASTRI
Bahan bahan :
  • 4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan mentega - dicairkan dan sejukkan
  • 3/4 cawan air
  • 1 sudu kecil garam

Cara caranya :

  1. Masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas. Buatkan bulatan di tengah. Masukkan mentega cair tadi. Gaul hingga sebati.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak melekat tangan dan jadi doh.

INTI SARDIN

  • 1 tin sardin
  • 1 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 biji bawang besar - potong bulat
  • air asam jawa
  • garam
  1. Sardin diasingkan kuah dan isinya. Isi sardin di lecek hingga hancur.
  2. Tumis bawang kecil dan bawang putih. Masukkan kuah sardin tadi. Kacau sebentar.
  3. Masukkan isi ikan tadi diikuti air asam jawa. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan bawang besar dan kacau hingga kering.

CARA MEMBUAT STRUDELS

  1. Ambil sedikit doh tadi. Gelek hingga leper. Potong menjadi 4 segi.
  2. Ambil sedilit inti sardin, letakkan di hujung kepingan tadi. Gulungkan ia.
  3. Buat hingga habis doh.
  4. Bakar dalam oven selama 20 min pd suhu 200"c hingga masak keperanga.

No comments:

Post a Comment