Arini cuti Deepavalli, tak semestinya kena buat marukku kan??hehheeh...mmm...rasa lama dah teringin nak buat agar agar ni bila tgk ramai yg dah mencubanya. Inilah hasilnya...saya ambil dari blog kak ummi . Terima kasih kak... Resipinya byk jadinya saya olah utk jadi separuh dr adunan sahaja. Kalau nak resipi sebenar klik link kak ummi kat atas tu yer...kat bawah ni resipi yg saya olah utk santapan family kecil saya....
Bahan bahan:
- 20 gm agar agar tali
- 900 ml air
- 1 cawan gula melaka
- 3/8 cawan gula pasir (guna sudu metrik tu yer....)
- 1 kotak kecil santan + 1 cawan air
- 1 biji telur
- Basuh agar agar tali dan toskan.
- Basahkan loyang/acuan pilihan dan ketepikan.
- Campurkan telur dan santan, kacau sebati, tapis dan ketepikan.
- Masukkan air dan agar agar tali ke dalam periuk, masak hingga mendidih dan agar agar larut.
- Masukkan gula melaka dan gula pasir. Kacau dan masak hingga gula larut.
- Tapiskan agar agar ke dalam periuk lain, dan letak semula atas api. Panaskan semula biar mendidih dengan api sederhana.
- Masukkan bancuhan telur dan santan tadi. Kacau perlahan hingga nampak mendidih sikit di bahagian tepi periuk dan santan mula naik berkepala sikit, tutup api.
- Tuangkan ke dalam loyang pilihan.
- Biarkan sejuk sebentar dalam suhu bilik dan masukkan dalam fridge. Hidangkan bila betul2 sejuk.
No comments:
Post a Comment