Monday, November 22, 2010

Menu Dinner 21.11.2010

salam...inilah menu mlm tadi...nasi goreng kampung, ikan kembung sweet sour, dried chillie chicken with vege dan ayam goreng RFC...ni semua idea asben saya, katanya asyik mkn daging sajer start raya qorban aritu, so, guna ayam pulak la...samala tu bang, daging jgk, bezanya cuma daging putih ngan merah jer...hehheeheh...resipi ikan kembung tu boleh ambik kat SINI .....

dah lama masak nasi goreng kampung ni tp tak pernah post jer...resipi kat bawah yer....

NASI GORENG KAMPUNG
  • 4 cawan nasi sejuk ~ digaul bersama sedikit garam
  • 2 keping dada ayam ~ dipotong kecil
  • 1 ikat sayur kangkung
  • 1/4 biji kobis ~ hiris kecil
  • segenggam ikan bilis
  • 1 labu bawang besar ~ ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
  • 7 - 8 biji cili padi ( boleh kurang @ lebih ikut citarasa ) ~ ditumbuk kasar
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis

Cara penyediaan:

  1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi kemudian masukkan ikan bilis. Goreng hingga ikan bilis garing. Kemudian, masukkan isi ayam, kicap dan sos tiram. Kacau sebati.
  2. Bila isi ayam kecut dan masak masukkan sayur2an dan nasi. Gaul dan masak nasi goreng hingga rata dan sayur2an tadi layu.
  3. Sesuaikan rasa nasi goreng dengan garam dan perasa, bolehlah diangkat.
  4. Semasa menghidang taburkan nasi goreng dengan ikan bilis goreng dan cili potong ( jika suka ).

saya selalu mkn ni kat JUSCO kalau mkn nasi kat situ...khalid mmg suka ni sbb dia campur kicap, mmg laju dia mkn, sepinggan dia sorang...so try la jugak....

DRIED CHILLIE CHICKEN WITH VEGE

  • 2 keping dada ayam ~ dipotong kecil
  • 3-4 batang cili kering ~ digoreng sebentar
  • 1/2 biji lada benggala merah
  • 1/2 biji lada benggala kuning
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1/4 tin cendawan butang ~ hiris sederhana nipis
  • 1 biji bawang besar ~ potong 8
  • 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • garam
Cara penyediaan:
  1. Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan ayam dan cili kering. Biar hingga ayam empuk.
  2. Masukkan kicap dan air asam jawa. Kacau sebati. Biar pekat sedikit.
  3. Masukkan semua sayur2an dan kacau sebati.
  4. Perasakan dgn garam.
  5. Angkat dan hidangkan.
haaa...ayam ni macam biasa...resipi leh klik SINI yer....

No comments:

Post a Comment