Monday, November 15, 2010

Megi Goreng

resipi senang bangat ni...resipi malas gak nih...hehheeh...

MEGI GORENG

Bahannya:
  • 1 bungkus maggi ~ apa perasa pon okk...
  • 2 ulas bawang kecil } ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih} diketuk
  • 1/2 labu bawang besar} dihiris
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar cili sos
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 tangkai sawi
  • 1/2 biji kobis ~ dihiris
  • 1 keping dada ayam ~ potong kecil
  • Minyak
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:
  1. Panaskan air,setelah mendidih masukkan maggi dan rebus seketika. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang kecil sehingga garing. Masukkan cili kisar serta bawang besar dan biarkan sebentar.
  3. Masukkan sos tiram, cili sos, kicap, dan hirisan ayam. Kacau sehingga rata. Masukkan sedikit air.
  4. Selepas itu masukkan maggi, kobis dan sawi. Kacau sebentar dan bolehlah diangkat.
  5. Sedia untuk dihidangkan bersama daun bawang dan juga daun sup serta bawang goreng.

No comments:

Post a Comment