Tuesday, November 23, 2010

Roti Paratha & Sambal Pedas Tuna

salam...mlm tadi masak roti paratha dan sambal pedas tuna ni...resipi asalnya dari blog Kak Madiha sama la jgk dgn Sambal Pedas Tuna tu resipi asalnya KAK MADIHA jugak...kedua dua resipi ni mmg best lah...sedap betul...kalau sapa nak resipi bole la amik kat link kak Madiha yer...kat bawah ni saya letakkan resipi yg saya olah sikit, ikut benda yg ada di rumah...saya buat separuh dr adunan roti paratha tu tp sambal tu saya gandakan tunanya...tq kak kongsi resipi yer...

ROTI PARATHA
Sumber : KAK MADIHA diolah oleh ROSSDELI

Bahan bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum (jangan habiskan semua masa menguli.. ikut kelembutan doh) ekstra tepong diperlukan untuk mencanai doh
  • 1 s/k serbuk cili
  • 1/2 s/k jintan putih
  • 3/4 s/k garam
  • 1 s/b minyak masak
  • 1 s/k marjerin

Cara Penyediaannya:

  1. Campurkan serbuk cili, garam masala, garam, serbuk jintan putih, daun ketumbar dan gaul sebati menggunakan tangan.
  2. Masukkan tepong sedikit demi sedikit sambil menguli. Sehingga cawan yang ke 2.. masukkan sikit demi sikit tepong hingga dapat doh yg kental. (Jangan habiskan terus tepong tadi).
  3. Masukkan minyak masak dan marjerin dan uli lagi hingga doh menjadi lembut.
  4. Lumurkan tangan dengan minyak & bahagikan doh kepada 10 bahagian (lebih kurang 78 - 80 gm setiap sebiji)
  5. Taburkan tepong ke atas papan pencanai. Sapukan tepong pada roller pin. Ambil seketul doh & taburkan/salutkan sikit tepong lalu canai nipis doh seperti membuat capati.
  6. Panaskan non stick pan, lengserkan sikit dengan minyak & masak paratha menggunakan api yang sederhana hingga kekuningan ke dua2 belah.
  7. Ulangi proses yang sama sehingga habis.




SAMBAL PEDAS TUNA
Sumber : KAK MADIHA diolah oleh ROSSDELI

Bahan bahannya:
  • 2 tin tuna
  • 2 biji kentang saiz sederhan besar ~ potong dadu
  • 1 biji lobak merah ~ potong dadu
  • 1 biji bawang besar ~ potong dadu
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 5 biji cili padi*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 2 batang serai ~ dititik
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • minyak masak secukupnya
  • garam
  • ½ s/k gula

Caranya:
  1. Tumbuk halus semua bahan2 bertanda *. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 tumbuk & serai hingga wangi. Masukkan air, air asam jawa, kentang & lobak merah. Biarkan merenih hingga kentang setengah empuk.
  2. Masukkan tuna. Hancurkan isi tuna. Masukkan garam, dan gula. Biarkan merenih hingga kuah agak pekat & kentang empuk sepenuhnya. Masukkan bawang besar. Kacau rata.
  3. Biarkan secukup rasa & bolehlah dihidangkan sebagai cicahan ataupun sebagai lauk nasi putih.

No comments:

Post a Comment