Monday, November 8, 2010

Bihun Ladna

menu utk seisi keluarga...mmm...bihun ladan tp taktau la saya apa bezanya dgn mee hongkong ...tp bedal je la...hahahha...mudah dan simple utk disediakan...

BIHUN LADNA

Bahan bahan:
  • 1/2 peket bihun ~ direndam air panas selama 3 minit dan ditoskan.
  • 200 gm isi ayam
  • 5 ulas bawang putih ~ diketuk
  • 1 ulas bawang merah ~ dihiris
  • 1 batang carrot ~ potong bulat
  • kobis bunga
  • 1/2 biji kobis ~ potong kecil
  • 2 batang kailan ~ dipotong 2 cm
  • 4 biji cili padi ~ diketuk
  • 2 sudu kicap
  • 900 ml stok ayam ~ ( Masukkan 900 ml air + 2 kiub pati Ayam MAGGI)
  • 2 sudu besar tepung gandum ~ dibancuh dgn air
  • sedikit garam

Caranya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng bihun yg dicelur tadi bersama kicap. Setelah sebati, angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bwang putih dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan isi ayam. Kacau hingga ayam masak.
  3. Masukkan stok ayam tadi.
  4. Masukkan juga carrot dan bunga kobis. Biar agak mendidih. Masukkan garam.
  5. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung tadi.
  6. Akhir sekali baru masukkan kobis, kailan dan cili padi tadi. Biar masak dan tutup api.
  7. Letak bihun yg telah digoreng tadi di dalm pinggan. Tuangkan kuah tadi ke atas bihun tadi.
  8. Sedap dihidangkan panas bersama cili potong atau cili jeruk.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment