BIHUN LADNA
Bahan bahan:
- 1/2 peket bihun ~ direndam air panas selama 3 minit dan ditoskan.
- 200 gm isi ayam
- 5 ulas bawang putih ~ diketuk
- 1 ulas bawang merah ~ dihiris
- 1 batang carrot ~ potong bulat
- kobis bunga
- 1/2 biji kobis ~ potong kecil
- 2 batang kailan ~ dipotong 2 cm
- 4 biji cili padi ~ diketuk
- 2 sudu kicap
- 900 ml stok ayam ~ ( Masukkan 900 ml air + 2 kiub pati Ayam MAGGI)
- 2 sudu besar tepung gandum ~ dibancuh dgn air
- sedikit garam
Caranya:
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng bihun yg dicelur tadi bersama kicap. Setelah sebati, angkat dan ketepikan.
- Tumis bwang putih dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan isi ayam. Kacau hingga ayam masak.
- Masukkan stok ayam tadi.
- Masukkan juga carrot dan bunga kobis. Biar agak mendidih. Masukkan garam.
- Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung tadi.
- Akhir sekali baru masukkan kobis, kailan dan cili padi tadi. Biar masak dan tutup api.
- Letak bihun yg telah digoreng tadi di dalm pinggan. Tuangkan kuah tadi ke atas bihun tadi.
- Sedap dihidangkan panas bersama cili potong atau cili jeruk.
No comments:
Post a Comment