Friday, November 5, 2010

Pasta Tuna

menu utk dinner mmg buat yg biasa biasa jer...sbb kekangan masa...ewahhh...janji sedap menjilat jari...resipi ni mcm buat masak goreng biasa tapi gantikan je ayam ke daging ke, sotong ke udang tu dgn tuna...itu je lainnya....yg lain semuanya sama....sila la tgk resipi kat bawah ni....

PASTA TUNA

Bahan bahannya:
  • 250 gm pasta
  • 3 ulas bawang putih ~ diketuk
  • 1 tin tuna in olive oil
  • beberapa daun bayam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 cawan air
  • garam

Caranya:
  1. Rebus pasta dalam air yang dicampur garam dan beberapa titis minyak. Masak hingga pasta lembut, lebih kurang 10 minit. Kemudian, tapis dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih. Kemudian, masukkan tuna, sos cili dan kicap. Kacau hingga sebati.
  3. Apabila nmpk sedikit garing, masukkan 1 cawan air. Kacau sebati. Masukkan garam.
  4. Apabila sdh mendidih, masukkan pasta yang sdh direbus tadi. Kacau sebati. Masukkan bayam.
  5. Tutup api. Sedia dihidangkan.

P/S :- Pasta boleh digantikan dgn mee, bihun, spaghetti ataupun makaroni. Ikut kesesuaian. Disamping itu, sayuran lain juga boleh dipelbagaikan.















No comments:

Post a Comment