saya ni jenis yg suka makan masakan yg masam masam, so asam pedas ni adalah penting la dan selalu buat..serupa jgk dgn tomyam...mmg berulangkali buat...kali ni cara saya buat asam pedas...sedap...tp ikut tekaklah..sesuaikan...
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Sumber : Myresipi.com
Bahan-bahan:
• 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera, saya guna ikan kembung)
• 4 ulas bawang merah - ditumbuk
• 3 ulas bawang putih - ditumbuk
• 2cm kunyit hidup - ditumbuk
• 1 btg serai - dititik
• 3 btg daun kesum
• 1 bunga kantan-dibelah dua
• 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
• 3 - 4 sudu besar cili kering yg dimesin
• 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
• garam dan gula (ikut rasa)
• minyak masak
• sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
Baby food..what about it?
12 years ago
No comments:
Post a Comment