Salam...lama dah rasanya tak update...sebabnya yelah tiap kali masak, then amik gmbr, selalu letak camera atas peti ais, then trus lupa nak masukkan dlm handbag...huhuhuhu...tp takde yg spesel pun, just masakan biasa...yg selalu di c n p sajer...nak cerita la nih...masa pegi opis aritu, sblm masuk opis g la kedai mkn, ingat nak beli makanan utk bekpes..tetiba nmpk la kuih seri ayu ni...wahhh...teringinnya...amik la 3 bijik (dlm ati ingatkan RM 1.20)...g la bawak ke kaunter...byar.."singgit setengah kak!'....wahhhh..maheinya rega kuih la ni...dah naik ker..huhuhu...takpe takpe..kalu aku mkn tak sedap, siap!!!!1...dah le mahei..(kata dlm hati je la..)...smpai opis, mkn ler...cettt!!!!!tak sedap la...rasa tepung jer..tak rasa pandan pun...timbul dlm ati..nak buat jugak kue ni...tu yg google..dapat la kat blog Kak Hanieliza ni...tp saya takde acuan apam ni, guna acuan buat tart yg besar tu...hahahah...tgk la rupanya...janji sedap labu....
KUIH SERI AYU
Bahan-bahannya:
3 biji telur
240 gm gula
240 ml santan atau susu segar
2 sudu besar jus pandan
270 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
1 sudu besar tepung ubi ]
kelapa parut muda ] gaulkan
garam ]
Cara-caranya:
1. Telur dimesin/dipukul bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan santan/fresh milk, ovallate dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati.
3. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
4. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat.
5. Tuangkan adunan tepung tadi.
6. Kukus hingga masak selama 15 minit.
Mesti cuba...
No comments:
Post a Comment