satu lagi masakan biasa yg selalu dibuat tp ni asalnya resipi rendang pedas ayam tp saya ubah skit...hanya dibuat kalau ada balance ayam saja... kalau tak, tak layak buat nih...kikiki....buat ni sbb sayang ayam lebih masa kenduri cousin aritu...sila abaikan bunga sekuntum tu yer...dia pun nak enterprem gak...hahahahah...saya kalu buat, saya selalu guna resipi Kak Hanieliza ni...sbb sedap dan saya ubah la skit...Tq kak..mntk C&P yer...resipi sebenar kat sini yer...
Bahan-Bahan:
5 ketul ayam...ambil isi sahaja..di racik halus
1 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1/4 cawan kerisik
2 helai daun kunyit [mayang halus atau koyakkan]
garam
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
2 sudu cili mesin
Cara:
1. Ayam dibuangkan tulang dan diracik halus.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga kuahnya pekat dan naik minyak. Kemudian masukkan ayam yg diracik tadi.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
Baby food..what about it?
12 years ago
No comments:
Post a Comment