Friday, July 23, 2010

Ayam Bakar Blackpepper Bermadu



Semenjak dua menjak ni, keadaan seisi rumah tak brapa nak baik, semua sakit sakit...mula dgn Nusaybah, demam panas, then Khalid...ni Nusaybah pulak asyik muntah saja...dah bwk g klinik dah, dr kata dia kena tinggalkan tabiat minum susu, dr srh gantikan dgn minum teh...mmm...mmg elok pun utk kesihatan, sbb susu kalau bg minum masa nak tido, bakteria lebih cepat membiak sbb mas tido kita tutup mulut..kalau siang takpela sbb kita sentiasa bercakap, bakteria lmbt membiak...baiklah, saya sdh pun tukar tabiat tu, nasib baik dia bole terima minum teh tu...alhamdulillah...

Panjangnya intro...hmmm, ada la masak Ayam Bakar ni...resipi asal dr Ros Jintan manis tp saya olah letak byk madu, bkn mayonis...tu yg hitam je ayam tu...


AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMADU

• 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia ( agak-agak je)
• 2 biji bawang putih
• 1/4 biji bawang besar
• 2 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula
• 1 sudu kecil kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah

1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment