Wednesday, July 28, 2010

Dory Fillet in Sweet Sour Sauce @ Fillet Ikan Dory Masak Masam Manis

salam ari Rabu...meh mkn ikan dory pulak...tp still mcm Melayu..nmpk je mcm western...hahahah...ikan dory ni kegemaran en wari ni...3 keping tu hanya utk dia sorg jer...dia mmg gila ikan pun...yg lain kurang...selalunya org masak sweet sour ni guna ikan siakap ker, ikan jenahak ker...tp saya guna dory fillet...resipinya ada di bawah...layan...

Bahan bahan ikan:-
- 1 peket ikan dory (kat Giant atau hyper lain dah siap peket, ada lebih kurang 3 potong)
- 2 sudu tepung gandum
- 1 sudu tepung jagung
- 1/4 sudu lada sulah
- garam dan kunyit
- Minyak utk menggoreng

Cara menyediakan ikan:-
1. Ikan dibersihkan, kemudian dipotong kiub.
2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, lada sulah dan garam, kunyit.
3. Masukkan ikan dalam 2. Seratakan.
4. Goreng ikan td dalam minyak terendam hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
5. Setelah agak sejuk, letakkan atau susun ikan dlm pinggan.

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (hiris halus)
3 keping nenas dipotong kiub buang empulurnya
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Caranya:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
3. Masukkan juga cili potong, nenas kiub, garam dan gula.
4. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan dory yang digorengkan tadi.
5. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.

Memang berbaloi....

No comments:

Post a Comment