Wednesday, July 28, 2010

Tomyam Kung

resipi ni asalnya sama saja mcm resipi tomyam yg lain...tp saya boh kung tu sbb masa saya mkn tomyam ni trus batuk..kung kung kug...wakakakak...tu yg bog Kung tu tp masa pegi Secret Recipi mmg dia tulis tomyam kung, taktau apa kung tu sebenarnya...saya letak resipinya dibawah yer...

Bahan bahannya:
  • 6 ekor udang sederhana besar
  • 1 dada ayam - potong kiub
  • 1 biji tomato - belah 8
  • 1/2 batang carrot - potong bulat
  • sedikit kobis bunga
  • sedikit cendawan
  • 7 - 8 biji cili api
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 btg serai - titik
  • 1 / inci lengkuas - hiris besar
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 sudu perahan limau nipis
  • sebungkus pes tomyam (saya guna pes tomyam jenama NONA)
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara:-

  1. Tuang 2 cawan air ke dalam periuk. Didihkan.
  2. Bila dah mendidih,masukkan udang, ayam, dan carrot. Biarkan seketika.
  3. Kemudian, masukkan pes tomyam, perahan limau nipis, cili padi, kobis bunga, cendawan, daun limau purut, lengkuas dan serai. Biarkan seketika juga.
  4. Masukkan tomato yang telah dibelah, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.Kacau2 sekejap.tutup api. Boleh dihidangkan.
  5. Sesuai dimakan bersama nasi putih atau begitu saja.

No comments:

Post a Comment