Bahan bahannya:
- 6 ekor udang sederhana besar
- 1 dada ayam - potong kiub
- 1 biji tomato - belah 8
- 1/2 batang carrot - potong bulat
- sedikit kobis bunga
- sedikit cendawan
- 7 - 8 biji cili api
- 3 helai daun limau purut
- 2 btg serai - titik
- 1 / inci lengkuas - hiris besar
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 sudu perahan limau nipis
- sebungkus pes tomyam (saya guna pes tomyam jenama NONA)
- sedikit garam dan gula
Cara-cara:-
- Tuang 2 cawan air ke dalam periuk. Didihkan.
- Bila dah mendidih,masukkan udang, ayam, dan carrot. Biarkan seketika.
- Kemudian, masukkan pes tomyam, perahan limau nipis, cili padi, kobis bunga, cendawan, daun limau purut, lengkuas dan serai. Biarkan seketika juga.
- Masukkan tomato yang telah dibelah, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.Kacau2 sekejap.tutup api. Boleh dihidangkan.
- Sesuai dimakan bersama nasi putih atau begitu saja.
No comments:
Post a Comment