Monday, July 12, 2010

Bun Bilis

ewahhh...mood nak meroti mai dahhh...tu dia...siap singsing lengan nak menguli punya pasal...hohohohoo...teringin sgt nak mkn bun bilis ni sbb masa pegi family day aritu kedai tu kata dah abis...punya la meleleh air liur...last skali nekad nak buat gak...wakakak...dpt je trus ngap...sedapppppp....

Sweet Bun Dough –
C&P from MamaFami FP - saya buat 1/2 adunan jer..dapat la 6 bijik...

Bahan A
500 gm tepung high protein - saya guna tepung gamdum jer
1 sudu teh bread improver - optional
50 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
10 gm instant yeast
100 gm gula castor
1 biji telur
220 ml air

Bahan B
75 gm butter

- Bahan A dicampur bersama dan diputar hingga sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit. Uli selama beberapa minit hingga semua sebati.

- Kemudian masukkan butter dan putar lagi atau uli hingga doh menjadi elastik bila ditarik. Bulatkan doh dan diperam di dalam tempat tertutup sehingga ia naik 2 kali ganda. Doh yg elok adalah bila ditekan dengan jari, ia tidak turun (ia meninggalkan lubang yg kekal bila ditekan).

- Doh yg telah diperam tadi dikeluarkan ditumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Kemudian boleh dibentuk2 mengikut sesuka hati. Setelah dibentuk, sebaiknya peram lagi sehingga ia naik sekali ganda dari bentuk asal. Kemudian, barulah boleh dibakar pada suhu 180'C selama 20 minit - 30 minit

- saya masukkan filling bilis ni dalam roti, dan katup seluruh inti tadi...tepuk tepuk supaya bun betul betul bulat leper

- kemudian dibakar selama 20 - 30 minit pada suhu 180'C ikut kesesuaian....

Inti Bilis
- segenggam ikan bilis (bersihkan dan oreng sebentar, angkat dan toskan minyak)
- 2 sudu cili mesin
- 1/2 cawan air asam jawa
- gula dan garam

Caranya:-
Tumis cili mesin hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, kacau sebentar. Masukkan ikan bilis goreng tadi. Kemudian, peraskan dgn garam dan gula. Kacau hingga agak pekat. Angkat dan biarkan sejuk.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment