Tuesday, July 27, 2010

Ikan Bakar Bersama Bendi

salam ari selasa...tgk tajuk pun dah best..mmg best pun..saya buat ikan bakar ni utk suami tp anak anak yg habiskan..apa maknanya tu...hahahah...resipi sebenarnya utk buat otak otak tp saya guna utk bakar ikan...jemput semua...

RESIPI IKAN BAKAR

- 3 - 4 ekor ikan kembung
- 5 - 6 batang bendi
- Minyak utk menumis

Bahan sambal

• 3-4tbsp cili boh
• 4 biji bwg merah
• 1 biji bwg besar
• 4 biji bwg putih
• 1" halia
• 1" kunyit
• 1" lengkuas
• 4-5 batang serai
• 4 biji buah keras
• 1- 1 1/2 tsp belacan (saya tak masukkan...)
• 3-4 tbsp rempah kari

Cara-cara:

1. Bersihkan ikan macam biasa.
2. Kisar semua bahan sambal.
3. Tumis dgn 1/4 cwn minyak. kalo time tumis rase xcukup minyak, leh tmbah minyak sket.
4. Tumis bahan kisar sampai agak pekat. kacau selalu..
5. Masukkan bahan perisa. (biar agak masin dari biase, psl nnt dah campur ngan ikan, ia jadik tawar sket).
6. Tutup api dan biar sejuk.
7. Ambil sepotong aluminium foil, letakkan seekor ikan dan bendi di atas aluminium foil, kemudian, curahkan sambal tadi.
8. Balut ikan td. Cucuk cucukkan aluminium foil agar berlubang spy udara dpt keluar dr ikan.
9. Ulang step 7-8 hingga ikan habis. Bakar ikan tadi dlm oven dgn suhu 180'C selama 20 min atau hingga masak.

* Bendi td boleh ditukar kepada sayur lain spt terung atau petai.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment