Monday, August 23, 2010

Ayam Masak Kicap Kering

Resipi ni main campak campak sajer..tp sebenarnya masakan yg takde sukatan ni lagi sedap sebenarnya...sedap mkn dgn nasi panas panas, atau ratah gitu saja pun elok...utk kanak2 mmg la sgt sesuai sebab tak pedas....

AYAM MASAK KICAP KERING

Bahan-bahannya:
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecik2, dibersihkan, lumur dgn garam dan kunyit. Kemudian, goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  • 1 ulas bawang merah - dihiris
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 1/2 inci halia - dihiris
  • 1 labu bawang besar - dipotong bulat
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 3 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • sedikit air
  • garam dan gula
Cara-caranya:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan kicap dan sos cili. Kacau serata, biarkan sedikit garing. Masukkan air. Biar pekat takpe...
  3. Masukkan bawang besar dan sesuaikan rasa dgn garam dan gula. Akhir sekali masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.
  4. Tabur cili merah tadi. Sedia dihidangkan.

meh meh meh...amik la seketui wei...mkn panas panas ni...mmg best!

2 comments:

  1. sedapnya hang masak Ros...hihihi. yer, MR org parit buntaq. hihihi

    ReplyDelete
  2. keh keh keh....mana ada..baru nak belajar ja..huh...

    ReplyDelete