Monday, August 23, 2010

Ayam Masak Merah

salam ramadhan...heheheh...ni resipi sebenarnya cilok dr TTM Melben tu ler..ingat nak tgk sedap ke dak ayam merah mak jah ni...wallaweiii...betui la...mmg sedap...kalau 2-3 ari pya lagik sedap..sahhhhhh!!!!!mmg dia tak bohong...hahahahah...saya buat 1/2 ekor ayam jer...so pandai2 la yer...layannn....mntk kopipes yer...esok2 anak2 leh tiru resipi ni kat sini...femesss gitu.....


AYAM MASAK MERAH MAK JAH
Sumber : TTM

Bahan-bahannya:

Bahan marinate
  • 1 ekor ayam potong21 bungkus 50 sen rempah kari daging adabi/babas
  • garam
  • 1 sudu gula
  • 1 sudu cuka makan
Gaul bahan dan perap selama sekurang2 sejam. Lepas tu goreng separuh masak.
*Kuah marinate jgn buang.

Bahan tumis:
  • 1 labu Bawang besar hiris bulat2 bawang putih, ketuk
  • 1/2 inci halia, ketuk
  • 1 bunga lawang
  • 1 kulit kayu manis
  • 2 bunga cengkih
  • 2 buah pelaga
  • 1 cawan cili kering yg dikisar dengan bawang kecil dan bawang putih
  • 1 cawan sos tomato
  • 1 mangkuk santan
  • carrot/kacang peas
Cara caranya:
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga sampai bawang layu.
2. Masukkan kuah marinate ayam, kacau sampai sedikit garing
3. Masuk cili boh, kacau sampai garing dan naik minyak.
4. Masukkan sos tomato, kacau lagi. Masukkan carrot.
5. Masukkan santan, kacau dan tunggu sampai mendidih, masukkan garam dan boleh la masukkan ayam yang dah goreng tadi. kacau sekali sekala sampai kuah pekat.

Harus cuba lagi.....

No comments:

Post a Comment