Thursday, August 12, 2010

Puding Karamel

Malam Sabtu sblm Ramadahn aritu, Jln 4/7 (umah mak) ada buat BBQ...huhhu..mcm2 ada...nasi goreng, mee goreng, mushroom soup, whipped potato, ayam goreng, kamben bakar...mcm2 lagi la...sbg org paling rajin saya pun buat la puding ni atas permintaan mak mertuaku...hehheh...cari la resipi...last skali, amik resipi ni...ada kay Myresipi by Alia...dah ikut dah segala arahan betul2 nih tp persembahan rupa tetap burok!menci! apahal ha jadik gitu...huhuhuhu...kecewa la skit sebenonya tp bwk la jugak...last skali masa abis nak basuh semua pinggan ...mak mertua kata.."rossa ikut resipi mana buat puding tu???semua org puji sedap!awat buat skit sgt..."hahahahahah...moral of the story..walaopon rupa pudingku buruk tp rasanya sedap!!!!!panjang lak mukaddimah...hahhaah...cuba la resipi ni....

PUDING KARAMEL
Sumber : Alia Myresipi

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

• 400cc(400ml) susu segar/susu cair
• 5 sudu besar gula halus
• 3 biji telur- pada suhu bilik
• 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
• 2-3 titik esen vanila

* saya hanya guna 4 biji telur

Bahan bahan KARaMEL

• 5 sudu besar gula
• 2 sudu besar air

Cara-cara :

1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

* saya guna kaedah kukus...Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment