resipi ni dah lama dah amik ni...simpan kat buku tu...tetiba teringin nak buat sbb thn ni azam takmau beli kuih muih ni...nak buat sendiri...hahahhah...insyaallah akan kubuat semuanya...tp tak le byk pun...sekadar nak bg sorg sikit tu boleh la kan.....maklang saya selalu buat kerepek ni masa raya, teringat lagi...sebalang pun saya boleh habiskan...heheheheh..kalau raya kuih2 ni slow skit tp kalau kepek2 tu mmg laju je abisnya kan.....
KUIH GUNTING
Sumber : Kak Hajar's FP dari Buku Koleksi Rasa
Bahan bahannya:
- 300 gm tepung gandum
- 8 pelepah daun kari ~ digunting halus
- 90 gm margerin
- 2 sudu makan serbuk cili
- 100 ml santan pekat ~ dr 1/2 biji kelapa
- garam secukup rasa
- minyak utk menggoreng
- 2 sudu makan jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih
- 1 sudu makan ketumbar
- Satukan tepung gandum, rempah, garam dan serbuk cili.
- Masukkan daun kari.
- Gaulkan adunan dgn margerin.
- Masukkan santan dan uli menjadi doh.
- Bentukkan doh memanjang. ~ cara saya...buatkan doh kecil, leperkan dgn penggelek hingga nipis, potong memanjang, baru gunting halus.
- Gunting halus ke dalam bekas yg ditabur sedikit tepung.
- Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan.
No comments:
Post a Comment