Monday, August 2, 2010

Sambal Tumis Udang dan Petai

salam di pagi senin...resipi ni mmg mudah dan semua org tahu rasanya tp utk tidak menghampakan harapan utk memenuhi kompilasi blog masakkku ini, maka ku masukkan jua...senang nnt kalau anak anak dah besar, bole la rujuk kat sini...hahahah...tingginya pikir padahal anak pun blom tadika lagik...hahahah

Bahan bahan:
* 700 gm udang ~ buang kepala & kulit tinggalkan ekor, buang urat & cuci bersih
* 1 ulas bawang merah ~ dihiris
* 1 ulas bawang putih ~ dihiris
* 3 papan petai ~ ambil isinya
* 3 senduk sedang cili kering
* Garam dan gula secukupnya
* 1 cawan air asam jawa
* minyak masak untuk menumis

Cara memasak:-
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang merah dan bawang putih hiris. Kemudian, masukkan cili kering tadi. Tumis hingga garing.
2. Masukkan petai, air asam jawa, gula dan garam.
3. Bila petai dah layu.. masukkan udang dan masak sekejap.
4. Rasakan garam dan gula.. tambah apa yang kurang. Bila agak udang dah masak terus tutupkan api.
5. Sedia dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment