salam...amacam puasa kwn2...baik kan??...semoga diberkati hendaknya...mmm teringin sgt nak mkn kerabu ni....alhamdulillah...dapat jugak...sedap dimakn dgn nasik panas...makn begitu saja pun sedap jgk...resipi di bawah ya...
KERABU TAUGEH PUCUK PAKU
Resipi asal : Bondaku
Bahan-bahan:
* 1 mangkuk besar taugeh ~ celur kejap
* 1 ikat pucuk paku ~ ambil yg lembut shj
* 1 biji bawang besar ~ mayang
* 1 kuntum bunga kantan ~ hiris
* 3 batang serai (2 btg dihiris nipis & 1 btg* ditumbuk bersama bwg & cili)
* 5 ulas bawang merah* ~ hiris kasar dan ditumbuk kasar
* 2 ulas bawang putih* ~ hiris kasar dan ditumbuk kasar
* 8 biji cili merah* ~ hiris kasar dan ditumbuk kasar
* 1 sudu besar udang kering* ~ ditumbuk kasar
* garam, gula & perasa
* 1 sudu besar santan
* 2 sudu besar kerisik (yg dah siap tumbuk)
Cara2 Menyediakan
1. Tumbuk kasar serai, bawang merah, bawang putih, cili merah dan udang kering. Ketepikan.
2. Campurkan pucuk paku, taugeh celur, bawang besar mayang, hirisan serai, bunga kantan, kerisik, bahan bahan tumbuk serta bahan2 perasa (garam, gula & perasa) secukupnya. Gaul rata dan perasakan secukup rasa.
3. Apabila sedia dimakn baru campurkan santan. Gaul rata.
4. Sedia utk dihidang... memang sedapp
Nota :-
1) Jika nak masukkan kerang rebus, ikan rebus atau perut juga boleh...lebih sedap...
2) Santan dimasukkan semasa hendak mkn kerana jika masukkan awal, kerabu akan berair, tak sedap dinikmati.
Baby food..what about it?
12 years ago
No comments:
Post a Comment