Monday, August 16, 2010

Makaroni Goreng

hehhehe...mari mkn makaroni pulak...buat berbuka puasa, sebenarnya nak abiskan stok yg ada sbb mggu ni nak beli stok baru...respi amik kat blog cik Mat Gebu...saya mntk Cnp ye cik mat...mmg sedap..anak2 mkn pun katanya sedap...tp saya buat tak berapa pedas....

MAKARONI GORENG

Sumber : Che Mat Gebu

Bahan bahannya:-

* 250 gm makaroni, rebus hingga lembut, toskan dan gaulkan dgn 1 camca teh minyak zaitun/jagung/minyak masak
* 1/2 biji capsicum hijau ~ didadu
* 1/2 biji capsicum merah ~ didadu
* 1/2 biji capsicum kuning ~ didadu
* 2 batang sosej lada hitam AYAMAS ~ didadu atau hiris nipis
* 1/3 cawan isi udang
* 6-7 kuntum cendawan butang ~ dihiris
* 1 camca besar sos tomato
* 1 camca besar sos tiram
* Kicap cair secukupnya

Bahan bahan dikisar halus:-

*
7-8 tangkai cili kering, ~ guna cili boh pon boleh, masukkan 1 sudu besar
* 1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 camca besar udang kering

Cara caranya:-

  1. Tumis bahan bahan kisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan isi udang dan juga sosej, kacau rata. Masukkan sos tomatao dan sos tiram, tuang sedikit air (1/2 cawan) dan biar mendidih pada api perlahan.
  2. Masukkan cendawan dan semua bahan didadu. Kacau rata dan masukkan makaroni tadi. Perlahankan api, gaul makaroni hingga bergaul mesra dgn bahan bahan lain. Perasakan dgn kicap cair, gaul rata. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun sup/bawang, bawang goreng dan belahan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment