Monday, August 16, 2010

Kuih Lopes

lama tak mkn kuih tradisi nih...tgk ada lagi beras pulut maka truskan jugak dgn projek kuih ni...mmg sedap, lembut...

KUIH LOPES

Bahan-bahan:
2 cawan pulut - basuh dan rendam
2 cawan santan + sedikit garam
1 cawan jus air pandan
1/2 biji kelapa parut muda
daun pisang (dilayur terlebih dahulu) & tali secukupnya

Bahan2 air gula:
200gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
250ml air
1 helai daun pandan

* campurkan semua bahan dan kacau hingga larut.

Cara-caranya:
  1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak lebih kurang 30 min.
  2. Keluarkan dan biarkan sejuk.
  3. Letakkan lebih kurang 3 sudu makan pulut di atas daun pisang. Gulungkan ia, tekankan supaya pulut tadi mampat dan kemas dan ikat tiap hujungnya dgn tali. Buat hingga habis.
  4. Kemudian, kukus sekali lagi selama 10-15 minit.
  5. Bolehlah dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut muda.
  6. Hidangkan dengan air gula merah.

No comments:

Post a Comment