KUIH LOPES
Bahan-bahan:
2 cawan pulut - basuh dan rendam
2 cawan santan + sedikit garam
1 cawan jus air pandan
1/2 biji kelapa parut muda
daun pisang (dilayur terlebih dahulu) & tali secukupnya
Bahan2 air gula:
200gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
250ml air
1 helai daun pandan
* campurkan semua bahan dan kacau hingga larut.
Cara-caranya:
- Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak lebih kurang 30 min.
- Keluarkan dan biarkan sejuk.
- Letakkan lebih kurang 3 sudu makan pulut di atas daun pisang. Gulungkan ia, tekankan supaya pulut tadi mampat dan kemas dan ikat tiap hujungnya dgn tali. Buat hingga habis.
- Kemudian, kukus sekali lagi selama 10-15 minit.
- Bolehlah dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut muda.
- Hidangkan dengan air gula merah.
No comments:
Post a Comment