Monday, August 16, 2010

Kung Pao Dory Fillet

resipi ni dah berkurun dah buat tp ambil gmbr hanya guna camera hp, nak upload tak ter upload...ni br la berpeluang....resipi asalnya semua guna ayam tp saya takde stok ayam, maka saya gantikan guna dory fillet...sama jer...tp rasanya ikan lagi sedap dr ayam (sebbnya saya mmg gemar ikan...heheheh)...tp mesti cuba resipi ni...mmg sedap!kecewanya sebab gmbr kurang memuaskan tp rasanya mmg memuaskan...hahahhah

KUNG PAO CHICKEN

Bahan A
  • 600 gm isi ayam ~ potong kecil
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil garam
Caranya : Isi ayam disalut sedikit garam dan tepung gandum, kemudian digoreng.
* saya gantikan ayam dgn Dory Fillet

Bahan B

  • 100 gm kacang gajus ~ tak masukkan
  • 30 gm lada kering
  • 2 biji bawang besar ~ potong dadu besar
  • 4 ulas bawang putih ~ hiris
  • 2 inci halia ~ hiris
  • 1 biji capsicum ~ potong lebar
  • 3 sudu mkn sos tiram
  • 2 sudu mkn sos tomato
  • 1/4 cawan air
  • minyak utk menumis
Cara caranya:-
  1. Panaskan sedikit air dlm kuali.
  2. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan.
  3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
  4. Masukkan lada benggala/capsicum, isi ayam, sos tiram, sos cili dan sedikit air.
  5. Biarkan kering, kemudian masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.



No comments:

Post a Comment