menu hari minggu yg lalu, atas permintaan en suami...saya pun try la resipi ni...tp taklah sama sgt sbb daging saya guna pecah pecah la pulak...tp rasanya mmg sedap...sosnya pun sedap...resipi tak ingat sbb amik dlm kitab collection dah bertahun simpan....mintak halal pada si empunya resipi....
Bahan-bahan:
Daging batang pinang (ikut besar mana yang suka) - kalau nak ayam .. guna bahagian dada yang dah dibuang tulang.
Bahan perap:
* 1 sudu kicap
* 1/2 sudu minyak bijan
* 6 ulas bawang putih – ditumbuk
* 1 sudu lada hitam – ditumbuk
Bahan untuk sos lada hitam:
1 sudu marjerin atau butter
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 ulas bawang putih – dihiris halus
gula dan garam secukup rasa
2 sudu lada hitam (seeloknya jangan tumbuk lada hitam terlampau halus)
Cara-cara:
1) Potong daging agak leper dan perap dengan bahan perapan agak2 dalam 2 jam.
2) Untuk sediakan sos - cairkan marjerin/butter, tumis bawang putih hingga naik bau.
3) Masukkan lada hitam, sos tiram, sos cili, sos tomato, garam, dan gula, Biarkan mendidih hingga pekat.
4) Daging atau ayam yang dah perap tu boleh la digril atas tempat bakar atau gunakan kuali leper dengan sedikit butter, sautee hingga masak.
5) Bila nak makan, tuang sos atas daging/ayam. Nikmati dengan garden salad atau hot patotoes salad, boiled veggies, mushroom/chicken soup.
* boleh juga letak hirisan button mushroom dalam sos.
No comments:
Post a Comment