Monday, May 17, 2010

Fish n Chip & Salad

Saalam....hehheheh bertemu lagi dgn makcik ikan ni kan....resipi kali ni sama mcm yg lepas tp bezanya cuma cara pembuatan saja...mmm, sedap lagi ye kalau guna breadcrumb...lain kalu nak buat mcm ni lagi la...baru la mkn smpai menjilat pinggan...hahhahaha

Ini resipinya...
Bahan bahan:
* 1 peket Dory Fillet (boleh dibeli di hypermarket - saya guna jenama Giant...)
* Sedikit lada sulah
* Sedikit garam
* 3 sudu tepung jagung
* 1 biji telur - pukul sedikit
* Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
1) Basuh ikan. Toskan smpai kering. Letakkan garam dan lada sulah, sebatikan. Biarkan dalam 10 minit.
2) Bedakkan ikan dengan tepung jagung, terus masukkan dalam telur, dan pindahkan ke dalam breadcrumb.
3) Kemudian, goreng dalam minyak yg banyak. Goreng terendam sampai kekuningan.
4) Angkat dan toskan.

Bahan Salad - campurkan mix vege serta lada benggala (kes menghabiskan stok), masukkan mayonis.Siap dihidangkan.....

Ini adalah model tetap dan berpencen saya....hahahahah asyik mau mkn western sajo....Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment