Mmmm...teringin la nak mkn mee udang...tp takmo masuk belacan, udang kering semua tu...try mntk tulun pakcik google, yaaa...dia berjaya...amik resipi dr kak Ummi...halal ye kak, saya C&P...mmg besttt!!!!!!!anak teruna saya yg setahun tu pun tibai gak...mulut dok nyum nyum...hahahha...sedap la tu ummi dia masak...alhamdulillah, w/pon ada bahan yg saya tak letak tp maintain cedapppp....mudah jugak membuatnya....
Bahan-bahan ( 3-4 org):-
• 1/kg mee kuning (saya guna spagetti..hehehh)
• 300 gm udang saiz L - saya guna 12 ekor saiz sederhana
• 4 sb lada boh / lada giling - tak boh ponnnn
• *4 ulas bawang merah
• *3 ulas bawang putih
• *1 sb udang kering - tak bohh jugekkk
• *1/2 inci halia (bertanda * dikisar)
• 1 sb petis - ni pun tak boh jugakkkk
• 3 sb sos tomato
• 1 sb sos cili
• keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
- saya pon letak 2 bijik gakkkk
• gula n garam secukup rasa
• taugeh n sawi - dicelur sekejap
• daun bawang
• bawang goreng
Cara-cara:-
1. Rebus udang hingga masak, tapis keluar udang n asingkan. Air rebusan jgn dibuang.
2. Dalam periuk panaskan minyak dan tumis lada boh hingga garing.
- (saya trus masukkan ubi keledek yg diblend td)
3. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga betul garing n naik bau.
4. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih.
5. Masukkan sos tomato, sos cili n petis. Renehkan kuah (dengan api perlahan).
6. Masukkan garam n gula secukup rasa.
7. Reneh lagi.
8. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.
9. Dalam periuk lain, didihkan air dan celur mee, taugeh n sawi.
10. Cara hidangan - Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.
Selamat mencuba...tak rugiii....
No comments:
Post a Comment